Produkto kokybė iš vienos pusės labai sudėtingas iš kitos pusės labai paprastas dalykas. Sudėtingas, nes prie jos apibrėžimo ir nustatymo dirba šimtai tūkstančių mokslinių insitucijų. Jos nustatė tūkstančių skirtingų medžiagų esančių maisto produktuose poveikį žmogaus organizmui – vitaminų, fermentų, hormonų, mikroelementų – tačiau galiausiai mokslas prisipažįsta, kad ištirta yra tik maža dalelė visų medžiagų, o dar šimtai vitaminų yra neatrasti ir jų poveikis organizmui nežinomas.
Iš kitos pusės, kokybė yra paprastas dalykas. Ji nustatoma pagal kvapą ir skonį. Tai – praktiškai viskas ko mums reikia. Gamta žmogų augina jau milijonus metų ir naudingus produktus per visą savo istoriją žmogus atskiria būtent taip. Rinkitės produktus pagal kvapą ir skonį, ir jūsų palikuonys gyvens dar milijonus metų.
Moksliniai kokybės kriterijai
Mes visiems sakome, kad užtenka kvapo ir skonio, tačiau šiuolaikiniam žmogui dažnai reikia dar ir mokslinių įrodymų. Todėl trumpai aptariam ir tuos kokybės kriterijus, kuriuos mokslas yra ištyręs. Dar kartą atkreipiame dėmesį, kad mokslas yra ištyręs tik mažą dalelę visų mus veikiančių medžiagų randamų maiste.
1. Bioaktyvios medžiagos (vitaminai, fermentai, hormonai…)
Mokslininkai nustatė, kad bioaktyvių medžiagų (vitaminų, fermentų, hormonų ir kitų) pats augalas negali pasigaminti. (Žr. F.J.Gelcer ir kitus mikrobiologus). Šias medžiagas gamina prie augalo šaknų esantys mikroorganizmai. Gamtinės žemdirbystės produktuose bioaktyvių medžiagų yra žymiai daugiau, nes mikroorganizmų nesuartoje užmulčiuotoje dirvoje yra šimtus kartų daugiau.
2. Mineralinės medžiagos (mikroelementai ir makroelementai)
Mineralinės medžiagos į augalą patenka iš dirvos. Jei dirva nualinta, tai į augalą mineralinės medžiagos nepatenka. Ariamos, šienaujamos dirvos yra nualintos, nes kiekvienais metais iš ten išnešamos mineralinės medžiagos ir negražinamos. Gamtinėje žemdirbystėje nealiname dirvų, be to, mineralų kiekį atstatome naudodami giliašaknius augalus. Todėl pas mus jų netrūksta.
3. Nitratai
Azoto junginiai (nitratai, nitritai ir kiti) yra būtina augalams statybinė medžiaga. Be jų augalai neaugtų. Tačiau nitratų perteklius maisto produktuose yra žalingas žmogaus organizmui. Nitratai atsiranda esant nesubalansuotai augalo mitybai. Deja, nitratai aptinkami ir ekologinėje žemdirbystėje kur naudojamas kompostas, mėšlas ar organinės trąšos. Gamtinėje žemdirbystėje žinome kaip užtikrinti, jog nebūtų nitratų pertekliaus, kaip suteikti augalams subalansuotą mitybą.
Visas šias tris medžiagų grupes mokslas fiksuoja ir išaiškina jų poveikį organizmui, tad norint galima išsitirti daržoves laboratorijoje.
Maisto šviežumas ir kokybė (užsiaugink pats!)
Mokslininkai nustatė, kad bioaktyvių medžiagų (vitaminų ir kt.) daugiausiai yra šviežiose daržovėse, vaisiuose, uogose. Po derliaus nuėmimo šios medžiagos pradeda sparčiai nykti. Greičiausiai bioaktyvios medžiagos nyksta uogose – jau po 15-30 minučių mokslas fiksuoja vitaminų praradimus. Taip pat galime juos fiksuoti ir mes – kątik nuskinta uoga ir pastovėjusi pusvalandį uoga yra kitokio skonio ir kvapo. Daržvėse, vaisiuose šie procesai lėtesni, šakniavaisiuose dar lėtesni, kai kuriuose produktuose laikomuose per žiemą dalis vitaminų išsilaiko iki pavasario, tačiau negalime nematyti fakto, kad aukščiausia kokybė – daugiausia vitaminų ir kitų medžiagų – yra kątik nuskintame ar išrautame produkte.
Būtent todėl mes sakome, kad aukščiausios kokybės maistas yra neparduodamas. Jo gali tik pats užsiauginti. Tai nėra sudėtinga. Norintiems yra sudarytos galimybės išmokti ūkininkauti pagal gamtinės žemdirbystės principus.
Tiems, kurie šiuo metu negali užsiauginti sau aukščiausios kokybės maisto, siūlome naudotis patikrintų gamtinės žemdirbystės augintojų produkcija. Produkciją geriausiai atsiimti šviežią augintojo darže arba užsisakyti tą pačią dieną išrautos, nuskintos produkcijos į namus ar sutartą vietą mieste.
Sertifikuotos gamtinės žemdirbystės produkcijos augintojai:
Daugiau apie augintojus skaitykite čia.
Parašykite komentarą