Miškuose jau pasirodė poniabudės


Grybai – vieni keisčiausių gamtos kūrinių, kuriais rimtai mokslas susidomėjo dar visai neseniai. Susidomėjo ne kulinarine verte, bet jų gydomosiomis savybėmis. Grybų karaliumi pagal gydomąsias savybes nuo seno laikomas japoniškas grybas shiitake, kurio pagalba gydoma daugelis ligų, įskaitant ir piktybinius auglius. Na, jeigu japonai turi karalių, tai mūsų miškuose auga ne ką prastesnis, o kai kuriais atžvilgiais ir gerokai pranašesnis grybas Phallus impudicus, liaudyje vadinamas poniabude, panagrybiu ar žemės taukais.

Šis grybas nuo seno gerai žinomas ir labai vertinamas Rusijoje, Baltarusijoje, Latvijoje. Valgė jį šviežią su grietine, paskanindami druska ir pipirais, darė užpilus su degtine ar kagoru, džiovino. Poniabudės sultimis merginos ir moterys tepdavo veidą, kad oda būtų švelni ir skaisti. Spiritiniu antpilu gydė egzemą, hemarojų, miomą, podagrą, mastopatiją…, net vėžinius susirgimus. Susirgę gripu, sloga, angina, pasunkėjus kvėpavimui skalavo gerklę grybo sultimis. Žalius grybus valgė, gydydamiesi nuo gastrito, skrandžio opos ar šiaip organizmo sustiprinimui. Užklupus mastopatijai, podagrai, radikulitui ar reumatizmui, poniabudės sultis maišė su moliu ir dėjo ant skaudamos vietos. Džiovintų grybų milteliais gydė negyjančias žaizdas, odos grybelį. Sakoma, kad vieno arbatinio šaukštelio poniabudės miltelių pakanka, kad visą dieną žmogus būtų kupinas energijos, juos naudojo esant bendram organizmo nusilpimui ir nuovargiui.

Pirmieji moksliniai – medicininiai liudijimai apie šį grybą mus pasiekia iš XVII a. vokiškų šaltinių – ten pirmą kartą minima apie Berlyno gydytoją Karo, kuris šiuo grybu sėkmingai gydė piktybinius auglius.

Kur auga šis gamtos stebuklas? Dažnesnis lapuočių miškuose su derlingu dirvožemiu, auga vasarą ir rudenį, lengviausiai atpažįstamas pagal kvapą- smirda dvėseliena. Maistui ir vaistams vartojami jauni kiaušinio formos ir dydžio vaisiakūniai. Perpjauti jie atrodo taip:

Po išoriniu vaisiakūnio sluoksniu randasi žele pavidalo masė, kuri ir yra naudojama vaistams. Valgyti galima visą grybą, kol iš jo neišaugo sporofikuojantis „falas“- suaugęs grybas vartoti netinkamas.

Septintajame dešimtmetyje pasirodė, kad liaudies medicinos žinios apie šį grybą tikrai ne iš piršto laužtos. Patekusi ant laboratorinio stalo, poniabudė iš karto tapo sensacija. Pasirodė, kad jos galimybės šalinti cholesteriną ir mažinti kraujo spaudimą dvigubai didesnės nei garsiojo shiitake, poniabudės fitoncidai taip pat pasirodė aktyvesni: jie naikina herpio, gripo, hepatito fitoncidai virusus. Visgi mūsiškė karalienė nusileidžia japoniškajam karaliui imuninės sistemos stimuliavimo srityje, bet jos priešvėžinis poveikis toks pat. Sakoma, kad tie, kurie valgo šviežias poniabudes, niekada nesuserga vėžiu. Irinos Filipovos fungoterapijos centro Peterburge specialistai patvirtina: iš tikrųjų poniabudėse esantys polisacharidai skatina organizme perforino gamybą, kuris nužudo vėžines ląsteles. Ląstelių membranose jie padaro skylutes ir piktybinės ląstelės žūsta. Tokiu būdu perforinas neleidžia joms dalintis ir formuoti auglio.

Be visų paminėtų savybių poniabudė turi dar vieną, irgi žinomą nuo senovės- ji puikiai sprendžia „vyriškas“ problemas. Teigiamai veikdama visą hormoninę sistemą ir sugrąžindama elastingumą kraujagyslėms, poniabudė gali išgydyti prostatos ligas, skatina potenciją ir bet kokio amžiaus vyrams sugrąžina pasitikėjimą savimi.

Preparatai iš paprastosios poniabudės gaminami Rusijoje, I.Filipovos fungoterapijos centre ir Latvijoje prevencinės medicinos centre “Veselibas Laboratorija”. Lietuvoje jų įsigyti kol kas negalime.

Na, o čia – nauji, šiemet surinkti, jauni grybai:

Saulius Jasionis

Daugiau informacijos:
http://zemestauki.info
http://www.fungo.ru
http://www.krzd.ru/my_stat_12.htm

Reklama

26 atsakymai to “Miškuose jau pasirodė poniabudės”

  1. Saulius J. Says:

    Bene vienintelis mūsų grybas, kurį galima drasiai valgyt žalią ir kiek nori. Išbandyta visokiais būdais: šviežias, šaldytas, natūralios fermentacijos sultys- grybų vynas. Puikios salotos, sumuštiniai, nuvargus ypač juntamas tonizuojantis poveikis.

  2. Alvyda Says:

    Ar cia tas grybas ant kurio uzlipus, lyg kokie dumai is jo iseina?

  3. Saulius J. Says:

    Ne, ten tikriausiai kukurdvelkis koks nors.

  4. Vanda Says:

    ant jo atsistojus – čiuoši lyg slidėmis, nes jis sutraiškytas yra glitus. Mes užpylėm degtine-turėsim vaistukų. RAGAVOM IR ŽALIUS IR KEPTUS. ĮDOMU KAIP JUOS IŠDŽIOVINTI? Gal kas bandėt. Rašo -sveika vartoti džiovintų tų grybų miltelius.

  5. Saulius J. Says:

    Buitinėmis sąlygomis neišdžiovinsit, kad išsaugotų savybes. Reikia liofilinės džiovyklos- vakumas ir didelis šaltis. Sveikiausia tai šviežius valgyt, dar šaldytus žemoj temperatūroj (šaldikly). Degtine užpiltas daugiau išoriniam naudojimui, nors šiek tiek dar lieka…

  6. Vidmantas Says:

    Ar uzauges poniabudes grybas tinkamas vaistams? Trinimui ar gerimui?

  7. lala Says:

    tik ka sumaliau dziovintas poniabudes, ir su vyru isgereme po sauksteli…lauksime poveikio
    o dziovinau apie septynias valandas dziovintuveje-isdziuvo puikiai

  8. Saulius Says:

    Trynimui tinkamas, o gėrimui ne.

  9. Giedre Says:

    Sveiki, dėkui už naudingą informaciją. Turime poniabudžių savo miške gausiai užderėjusių. Jau išbandžiau kosmetinį poveikį – pasitepus drebučiais tikrai iššviesina veidą ir spuogelius puikiai naikina. Norėčiau paklaust, kurias jų dalis valgyt: tik tuos “drebučius“, ar ir visą kitą? Kažin, ar kitos grybo dalys, turi tokią pačią vaistinę vertę, kaip ir drebučiai? Noriu užsišaldyt šaldiklyje, bet taip ir nesugalvoju, kaip geriau jas “išdorot“ :). Ačiū!

  10. Saulius Says:

    lala, labai svarbu džiovinimo temperatūra. Jeigu virš +43 laipsnių- galit išmest, jokio poveikio nebus.
    Giedre, valgyt galima viską, tik odelę galima nulupt. Didžiausia vertė drebučiuose, bet viduriukas skanesnis. Šaldiklyje šaldykit cielus grybus, mes sudedam į maišiukus po vieną, kad patogiau būtų išsiimt. Atšyla ir valgot.

  11. Karen Says:

    Sveiki, daug skaitau apie pniabude ir neaisku, kaip tas sultis pasigaminti. parasykit. velgrybis – pas mus taip ji vadina, esu valgiusi jau pries 10 metu, tuomet buvau sveciuose latvijoje ir ten isbandziau.Simet jau zalia suvalgiau, tik mazai radau ju, reiks lekti pasirinkti. Galiu pasakyti efektingas poveikis zaizdoms,kurios negyja ilgai, egzemai. Mano mama ir tetos, kol buvp gyvos rinkdavo sunokusias , t.t islindusius kotelius, dziovindavo ir uz[ildavo degtine. gerdavo lasais. Visiems tas grybas smirda: nepatikesit, man jis labai kvepia savotisku kvapu ir ne kiek neprimena dveselienos.

  12. Karen Says:

    Sveiki, dar truputeli sutrukdysiu del poniabudes. Kada persipiauna kiausinis, kartais buna viduje tamsiai zalia aplink visa vidu,bet ta kepurele ir pats grybas der nera prattrukes ir isauges. Ar ir ta dalis valgoma su ta tamsia dalimi? Ar tik drebuciai ir pats baltas grybo viduriukas? lauksiu atsakymo, aciu.

  13. Jadvyga Says:

    Kreipiusiį Kren Says,
    aš sergu onko liga ir man labai reikia tų grybų.
    Sakykite iš kur jų galima gauti.

  14. Karen Says:

    Tie grybai auga miške. Prieš pora savaičių buvau miške, dar radau keleta velgrybių(poniabudžių). Salnos dar nebuvo užeja, tad parsinešiau namo. Kas zino kur jie auga, galima dar rasti tų grybų, nes po šalnų jų rinkti negalima.

  15. vida Says:

    Paskambinkite p. Jadvyga telefonu 869915555 Birutei,

  16. Vincas Says:

    Rekomenduoju surinktus “kiaušinius“ gerai nuplauti, supjaustyti ir labai mažame kiekyje vandens virti 7-8 min.Susmulkiti mikseriu ir išpilstyti į mažus indelius. užvekuoti.Galima naudoti iki pavasario.Naudoti nedaugiau 50 gr.kartą savaitėje. Tai bus naudinga organizmui. Tai būna šaltienos konsistencija. Galima dėti į sriubą.

  17. margarita Says:

    as gavau tu grybu bet supjausciau ir uzpiliau degtine ,laikiau 7 dienas dabar bandysiu tepti sanarius o ypac klubo sanari. ar tai pades. aciu

  18. nijole Says:

    jei kam reikia tu grybu , paskambinkit telef 860029695 nijolei

  19. ramunė Says:

    parduodu poniabūdės grybus 868612166
    Nuo vėžio, nuo sanarių skausmų ir uždegimų,

  20. Liuba Says:

    Mūsų apylinkėse pasitaiko, bandau pasėti sode. Šiemet turėjau nemažai sušaldžius ir kiaušinio stadijos grybų ir želė pavidalo sulčių, džiovinau. Bandžiau pasigaminti fermentuotų sulčių, tik ne visuose induose pavyko, tad dalį teko išmesti dėl pelėsio kvapo ar netinkamo skonio. Dar tebeturiu 0,5l fermentuotų sulčių ir 30g džiovintų. Komentaruose skaičiau, kad išdžiovinti be specialios įrangos neimanoma, tačiau taip nėra. svarbu džiovinant neviršyti 40 laipsnių temperatūros, nes esant aukštesnei 40-ies laipsnių temperatūrai nyksta gydomosios šių grybų savybės. Šiemet tikuosi vėl rasti poniabūdės grybų, tad besidomtys galite teirautis 862266171 nuo birželio mėn. Pernai pirmus poniabūdės grybus radau birželio14-tą

  21. Ieva Says:

    Sveiki gal kas zino kaip pasidaryti recepta is to paniabudes grybo, del moterisku ligu miomu, cistu. Aciu 🙂

  22. Rita Says:

    PARDUODU PONIABUDES SKAMBINTI 861438759

  23. Rita Says:

    PARDUODU PONIABUDES 861438759

  24. Vidmantas Says:

    Sveiki. Apie taip vadinamus Žemės taukus dar buvau girdėjęs kai buvau visai vaikas iš močiutės. Tačiau tada man jie nelabai rūpėjo, nes vėliau kiek grybaudavau, tiek jų niekada nerasdavau. Tik šiais metais netikėtai užtikau jų augimvietę ir prisiminiau seną močiutės receptą . Ji paimdavo tris grybus, nulupdavo odelę ir surinkdavo drebučius į stiklainį ir užpildavo 0,5l. degtinės ,padėdavo tamsioje ir vėsioje vietoje. Po 6 savaičių pradėdavo trinti skaudamus sąnarius, kojas, nugarą. Koks poveikis – nežinau. Tačiau galiu pasakyti, kad močiutė iki 87m. buvo guvi.

  25. Romas Says:

    turime pardavimui saldytu “zemes tauku“,ir uzpiltu 40 l.degtine.Galime siusti i Jusu namus .868615327

  26. Gintaras Says:

    Parduodam 860100814


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: